Nebeska roža i človeški kip - Cvetnić, Sanja; Mohorovičić, Andre; Bralić, Višnja (1999)
Pavlinski su slikari prvi uvrstili cvjetne mrtve prirode kao samostalnu slikarsku vrstu u sedamnaestostoljetno slikarstvo u Hrvatskoj. Mrtve prirode bile su slikane i kao dio dekoracije crkvenoga namještaja ili uključivane u religiozne teme, primjerice u različite ikonografske interpretacije Blažene Djevice Marije, sv. Cecilije ili Svete Obitelji. Pavlinski prinos nije bio tako jedinstven u portetnoj slikarskoj vrsti, jer se portretna djela nalaze i u drugim društvenim i religijskim zajednicama, ali oni često i rado pokazuju svoje istaknute članove i dobročinitelje.
Projekt MZOS
HRV