Latinski natpisi - Matijević Sokol, Mirjana (Array, 1997)
U radu se obrađuju hrvatski vladarski natpisi pisani latinskim jezikom potom natpisi dostojanstvenika, svećenika i majstora te na koncu čimbenici pjave epigrafičke baštine kod Hrvata. Epigrafički korpus kod Hrvata u ranom srednjem vijeku, izniman u Europi, zadivljuje količinom, ali nadasve kvalitetom. Na sadašnjem, nedovoljnom stupnju istraženosti približava se brojci od pet stotina i omogućuje višeslojno donošenje zaključaka. Određujući Hrvatsku u doba narodnih vladara kao najvažnije mjesto gdje će se izučavati europska epigrafička baština ranoga srednjega vijeka (kao i pojava figurativnih predstava protoromanike), odredili smo i njezino mjesto u ranoj povijesnosti Europe.