Neki aspekti hrvatske srednjovjekovne latinske pismenosti - Matijević Sokol, Mirjana (Array, 2004)
Autorica na izabranim primjerima iz spomeničke baštine pisane latinskim jezikom (epigrafi, diplomatički dokumenti, narativni izvori) ranoga hrvatskoga srednjeg vijeka istražuje značajke jezika te na temelju uočenih pojava pobliže određuje ishodište srednjovjekovnoga latinskog jezika proširenoga na prostorima hrvatske države u IX. stoljeću. Također se bavi pojedinim zapisima iz dalmatinskih gradova iz istoga razdoblja te analizira međusobne utjecaje ovisno o interaktivnim političkim zbivanjima. Spoznaje do kojih dolazi u suglasju su s općepoznatim zbivanjima. U IX. st. presudan je bio utjecaj franačkih kulturnih krugova, odnosno karolinške renesanse, a zatim, nakon uspostave metropolitanske vlasti splitske nadbiskupije, na čitavom prostoru hrvatske ranosrednjovjekovne države dolazi do prožimanja latiniteta. Hrvatska se kulturno-civilizacijski potvrđuje kao dio zapadnoga latinskog svijeta (orbis Latinus).