Etički manifesti vrhunskih znanstvenika i moralna filozofija - Petković, Tomislav (Array, 2000)
Kantova filozofija čiste utemeljenosti moralnog zakona može se problematizirati na primjerima Russell-Einsteinovog manifesta, kojeg je potpisalo 11 vrhunskih znanstvenika, uglavnom dobitnika Nobelove nagrade (5 nobelovaca iz fizike, 2 iz kemije, 1 iz medicine, te 1 iz književnosti), i Apela za mir u Hrvatskoj, kojeg je potpisalo 112 nobelovaca, otprilike polovica svih živućih dobitnika Nobelove nagrade. Oba apela stoje u određenom odnosu prema Kantovoj moralnoj filozofiji. No, treba uočiti skraćivanje vremena stvaranja apela i njegovog etički korisnog učinka. Apel za mir u Hrvatskoj nastao je gotovo odmah - u stvarnome etičkom vremenu, dok je Russel-Einsteinov manifest formuliran s kašnjenjem od desetak godina prema stvarnome događaju Hirošime.