Njemački jezik u školama sjeverozapadne Hrvatske 18. i 19. stoljeća - Häusler, Maja (Array, 2001)
Na temelju službenih propisa i školskih dokumenata prikazuje se razvoj nastave njemačkog jezika u srednjim školama sjeverozapadne Hrvatske od uvođenja državne uprave školstva u 18. stoljeću do kraja 19. stoljeća. Ustrojenjem suvremene gimnazije i uvođenjem nastave na hrvatskom jeziku, razvija se i nastava njemačkog kao stranog jezika. U prvo se vrijeme odvija još po austrijskim programima i udžbenicima, da bi do kraja 19. stoljeća bili razvijeni autohtoni školski programi i izrađeni domaći školski udžbenici njemačkog jezika. Osim praktično-komunikacijskim ciljevima, učenje njemačkog jezika u hrvatskim gimnazijama i realnim školama ima i važnu formalno-obrazovnu funkciju, koju su dotada isključivo imali klasični jezici.