Zagađivanje i ugrožavanje seoskog okoliša - Cifrić, Ivan (Array, 2002)
Autor pristupa problemu zagađivanja i ugrožavanja seoskog okoliša sa sociološkog stajališta, smještajući ih u kontekst socijalnih promjena i utjecaja. Polazeći od definiranja osnovnih pojmova: seoski okoliš, socijalni i institucionalno-normativni čimbenici utjecaja, te ugrožavanje okoliša, u radu se inzistira na sociokulturnom vrednovanju okoliša. Analiza zagađivača poslužila je autoru da bi identificirao ekonomsku i sociokulturnu osnovu zagađivanja. Nasuprot industrijskoj poljoprivredi, na globalnoj razini sve je više zalaganja za ekološku poljoprivredu koja pretendira postati nova paradigma u poljoprivrednoj proizvodnji tražeći svoju afirmaciju pored već poznatih: seljačke paradigme i industrijske paradigme. U radu se uočavaju na prvi pogled kontradiktorne, i negativne i pozitivne posljedice zagađivanja, pri čemu se kao negativne spominju: ugrožavanje biološke raznolikosti, utjecaj na uvjete gospodarskog razvitka, promjena krajolika, troškovi sanacije, dok su pozitivne promjene promjena svijesti o okolišu, pod utjecajem iz razvijenih zemalja i utjecajem edukacije. Autor drži nužnim razvijati svijest o nužnosti povezivanja razvitka i zaštite okoliša, ali i djelovanje koje će u tom smislu biti poticano iz sfere civilnog društva.