Socijalna rekonstrukcija zajednice - Ajduković, Dean (Array, 2003)
Funkcioniranje zajednice očituje se u socijalnim odnosima koji omogućuju zadovoljavanje zajedničkih potreba ljudi i grupa koje u njoj žive. Njihov je temelj povjerenje, prihvaćanje zajedničkih vrijednosti i suradnja u zadovoljavanju potreba koje su dovoljno važne da se prevladaju razlike u interesima koje postoje u svakoj zajednici. No nakon ratnih stradanja povjerenje između ljudi koji su do tada bili blisko vezani duboko je narušeno. Zajednice su podijeljene, a prevladava osjećaj ugroženosti, oslanjanje na vlastitu grupu praćeno pomanjkanjem osjećaja pripadnosti zajednici. Za uspostavljanja normalnog funkcioniranja zajednice nužna je njena socijalna rekonstrukcija kroz uspostavljanje novih oblika odnosa i drugačijih socijalnih struktura koji će omogućiti zadovoljavanje potreba i interesa njenih stanovnika. Na putu socijalne rekonstrukcije stoje brojne prepreke socijalne i psihološke naravi. Tri paralelna i istodobna procesa vjerojatno čine socijalnu rekonstrukciju: oporavak od gubitaka i izloženosti nasilju, izgradnja novih socijalnih normi i tolerancije, te osnaživanje nositelja promjena u zajednici, što vodi do sve viših razina socijalne obnove.