Neki aspekti diplomatičke tradicije u zapisima splitske crkvene provenijencije - Matijević Sokol, Mirjana (Array, 2003)
Razmatraju se dva glavna srednjovjekovna spisa splitske crkvene provenijencije. Autorica komparativnom analizom "Supetarski kartular" definira kao specifičnu vrstu memorijalnog zapisa (liber traditionum) koja se može svrstati u žanr gesta abbatum. Drugi spis je poznata "Salonitanska povijest" (Historia Salonitana) splitskoga Tome Arhiđakona iz 13. stoljeća koji se po žanru svrstava u gesta episcoporum. Autorica na nekim izabranim primjerima pokazuje kako Toma Arhiđakon koristi diplomatičku građu svoje matične institucije za pisanje svoga kapitalnog djela. Jedan i drugi zapis svojevrsna su memorija diplomatičke građe vezane uz povijest splitske crkvene organizacije.