Neki aspekti diplomatičke tradicije u zapisima splitske crkvene provenijencije - Matijević Sokol, Mirjana (2003)
Razmatraju se dva glavna srednjovjekovna spisa splitske crkvene provenijencije. Autorica komparativnom analizom "Supetarski kartular" definira kao specifičnu vrstu memorijalnog zapisa (liber traditionum) koja se može svrstati u žanr gesta abbatum. Drugi spis je poznata "Salonitanska povijest" (Historia Salonitana) splitskoga Tome Arhiđakona iz 13. stoljeća koji se po žanru svrstava u gesta episcoporum. Autorica na nekim izabranim primjerima pokazuje kako Toma Arhiđakon koristi diplomatičku građu svoje matične institucije za pisanje svoga kapitalnog djela. Jedan i drugi zapis svojevrsna su memorija diplomatičke građe vezane uz povijest splitske crkvene organizacije.
Projekt MZOS
HRV