Jedan aspekt parodiranja Lava Tolstoja. "Zapisi mladoga liječnika" M. Bulgakova - Vojvodić, Jasmina (2002)
U tekstu se analizira Bulgakovljeva pripovijest "Vijavica". U toj pripovijesti Bulgakov parodira obrazovnu notu Tolstojevih pripovijesti "Vlastelin i sluga" i "Mećava". Vijavicu stoga čitamo kao "drugi plan", budući da prilikom čitanja neprestano imamo u vidu pozadinu Tolstojevih tekstova što je važno za parodiju, jer bez svijesti o prvom tekstu nema parodije. I komični elementi su važni za parodiranje i, prema Morozovljevim riječima, svaka parodija pretpostavlja barem ironičan osmijeh. Iako u "Zapisima mladoga liječnika" ima mnoštvo komičnih elemenata, samo su u "Vijavici" ti elementi povezani s parodijom.
Projekt MZOS
RUS