Ter tužnih konsolaj: Marulićeva Utiha nesriće i Pseudo-Senekina konzolacijska zbirka De remediis fortuitorum - Jovanović, Neven (Array, 2002)
Utiha nesriće dosad je neprepoznata kao književna konzolacija, pripadnik književnog žanra čiji su korijeni još u antičkoj Grčkoj. Neposredni uzor Marulićeva teksta jest kratak pseudo-Senekin prozni florilegij u dijaloškoj formi, De remediis fortuitorum. Marulić preuzima strukturu teksta i neke utješne argumente, no preoblikuje ih u koherentniju poetsku cjelinu, dodajući i izričito kršćanske motive. Identifikacija ovog uzora važna je i za uspostavu kritičkog teksta Marulićeve pjesme.