Hrvatska Vojna krajina u austrijskoj i francuskoj geostrategiji (1789-1815). Usporedba - Roksandić, Drago (Array, 2003)
Šest prekosavskih regimenti Hrvatske krajine pripadalo je Francuskom Carstvu od studenog 1809 do kolovoza 1813, konstituirajući provinciju "La Croatie militaire of les Provinces Illyriennes." Ovaj članak predočava istraživanja koja su uslijedila nakon objavljivanja istoimene dvosveščane monografije na ove teme s razlikom da je ovdje jak naglasak stavljen na komparativnu historijsku evaluaciju funkcioniranja samog hrvatskog vojnokrajiškog društva i sustava unutar dvije distinktivne imperijalne strukture moći i uprave na prijelomu 18. u 19. stoljeće.