Robusno prepoznavanje i izvođenje oblika riječi u hrvatskome jeziku - Lauc, Tomislava; Lopina, Vjera (2003)
Članak opisuje izradu sustava za robusno prepoznavanje i izvođenje oblika riječi u hrvatskome jeziku kako bi u sustavu za pretraživanje tekstova bilo moguće pronalaženje svih pripadnih oblika za dani oblik riječi iz upita. Sustav omogućuje izvođenje svih oblika bez uporabe rječnika. To je razlog da se na jednu ili više osnova dobivenih uklanjanjem nastavaka iz skupa obličnih nastavaka koji se upotrebljavaju u sklonidbi imenica i pridjeva dodaju potom svi nastavci iz istog skupa jer nema obavijesti o tome koji se sklonidbeni obrazac pridružuje pojedinoj imeničnoj, odnosno pridjevskoj osnovi. Slično tome, i morfonološke se smjene provode bez obzira na stvarnu jezičnu potrebu. Budući da navedeni postupci rezultiraju izvođenjem velikog broja oblika od kojih samo dio doista postoji u jeziku, u završnom je koraku potrebno provesti filtriranje kroz popis riječi iz korpusa tekstova koji se pretražuje.
Projekt MZOS
HRV