Rođenje nesuvremenog protagonista iz duha glume : koristi i štete od iskušavanja povijesti na sebi u Pirandellovu Henriku IV. i Krležinu Areteju - Čale, Morana (Array, 2003)
Rad je pretisak članka istog naslova objavljenog u časopisu Književna smotra 1 (111) 1999.