Nietzsche, Pirandello, Krleža. Protiv povijesti - Čale, Morana (Array, 2003)
Rad je kraća verzija članka "Rođenje nesuvremenog protagonista..." objavljenog u Književnoj smotri 1 (111) 1999 i u zborniku XX. stoljeće, ur. Irena Lukšić, Zagreb, 2003.