Oppozicija svet i tma v drevnerusskih žitijah - Vidmarović, Natalija (Array, 2004)
Razmatrajući podvrstu staroruskih hagiografija, žitija "svetaca-prepodobnika", autorica polemizira s općeprihvaćenim mišljenjem medijevalista o "bezbojnosti" srednjovjekovne ruske književnosti i o opoziciji svijetlost-tama kao o stereotipnoj pozitivno-negativnoj dihotomiji.