"Naši" i "njihovi": načela pripadnosti u Kronici komesa Marcelina. Prilog povijesti mentaliteta u kasnoj antici - Gračanin, Hrvoje (Array, 2005)
Autor određuje i analizira identifikacije stavove komesa Marcelina u kronici koju je napisao u Konstantinopolu u prvoj polovini 6. stoljeća. Članak se bavi i proučavanjem kroničareve percepcije rimstva i načela koja su oblikovala njegov osjećaj pripadnosti rimskom svijetu.