S otoka na kopno i natrag - Nemec, Krešimir (Array, 2004)
Članak analizira fenomen hrvatske insularne proze i poimanje otoka u djelima Šegedina, Marinkovića i S. Novaka. U djelima spomenutih pisaca otok se pokazuje kao raznolik prostor: kao pastoralna idila, kao mjesto dobrovoljne izolacije i samopromatranja i kao zatvor. Za fenomen otočnosti vezane su ponajbolje hrvatske proze egzistencijalističkog usmjerenja.