On uči, ona pogađa, on se sjeća ona prorokuje ̋- pitanje obrazovanja žena u sjevernoj Hrvatskoj krajem 19. stoljeća - Ograjšek Gorenjak, Ida (Array, 2004)
Članak daje pregled osnovnih problema obrazovanja djevojaka u Sjevernoj Hrvatskoj krajem 19. stoljeća. Promjene koje se dešavaju na ovom polju sagledane su u kontekstu općih reforma u školstvu kao i rastućeg ženskog pokreta.