Pregled faktora koji mogu utjecati na intelektualnu uspješnost tokom života - Matešić, Krunoslav (Array, 2003)
U objašnjavanju intelektualnih promjena intelektualne uspješnosti u zreloj i starijoj životnoj dobi danas su napušteni jednostrani pokušaji da se sve pripisuje isključivo procesima starenja. U članku se daje pregled skupina faktora koji vjerojatno utječu na intelektualnu efikasnost tokom života.