Tehnologija i jezik - Seljan, Sanja (2005)
Razvojem i ispreplitanjem tehnologija i jezika stvara se novo interdisciplinarno područje koje objedinjuje interese najrazličitijih znanstvenih istraživanja, industrije, ljudskih potreba, ekonomije, kulturološkog razvoja, obrazovnih institucija, političkih interesa, itd. Jezične tehnologije uključuju izradu komponenata softwarea, alata, tehnika i aplikacija za obradu prirodnog ljudskog jezika. U radu se analizira važnost razvoja jezičnih tehnologija, zahtjevi tržišta i područja primjene koja sežu od sastavnih komponenti i resursa, obrade znanja, sučelja i interakcije, do primjene u strojnom prevođenju, višejezičnom semantičkom webu i automatskom indeksiranju. Ističući razliku prirodnih i umjetnih jezika, posebno se govori o formalnim modelima koji objedinjuju znanja iz lingvistike, informatike i logike, odnosno o modelima koji imaju računalnu primjenu. Kontrolirani jezici predstavljaju kompromis između računalne efikasnosti i prirodnojezične komunikacije, te se navode najpoznatije primjene. Uspostavljajući vezu i analizirajući odnose između informacijske tehnologije, tržišnih zahtjeva, formalizacije prirodnih jezika, primijenjenih teorija i računalne efikasnosti, određuje se položaj jezičnih tehnologija te važnost njihova razvoja za širu društvenu zajednicu.
Projekt MZOS
HRV