Mizantropija, autodestrukcija, cinizam (Refleksije uz romane Dalibora Cvitana) - Nemec, Krešimir (Array, 2005)
U članku se romani Dalibora Cvitana tumače u obzoru neoegzistencijalističke poetike. Djela je generirala pobuna protiv lažnog života, lažne egzistencije i lažne literature. U sva tri romana u fokusu je nesretna svijest, a narativna strategija svodi se na diskurzivnu elaboraciju trauma i opsesija glavnog lika.