Emocionalni problemi i problemi u ponašanju djece koja se smještavaju u udomiteljsku obitelj - Brajša-Žganec, Andreja; Keresteš, Gordana; Kuterovac-Jagodić, Gordana (2005)
Emocionalni problemi i problemi ponašanja često se javljaju u djece koja se smještavaju u udomiteljsku obitelj te zapravo predstavljaju neke od razloga izdvajanja djeteta iz biološke obitelji i smještavanja u obitelj udomitelja. Pri tome rizični činitelji za pojavu emocionalnih problema kao i problema ponašanja kod sve djece pa tako i udomljene povezani su s nasljednim osobinama, razvojnim problemima te okolinskim činiteljima, posebno roditeljima u tim procesima. Problemi u ponašanju kod djece koja se smješatavaju u udomiteljsku obitelj mogu se odnositi na somatske probleme, probleme povučenosti i depresivnosti kao i na agresivno i antisocijalno ponašanje. Agresivnost je posebno čest problem kod djece koja su doživjela tjelesno zlostavljanje a manifestira se u interakciji s vršnjacima kao i u interakciji s udomiteljima. U ovom poglavlju stoga opisujemo dječje internalizirane i eksternalizirane probleme kao i vrste i karakteristike dječje agresivnosti od ranog djetinjstva pa nadalje.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV