Potrebe i uloge djece, udomiteljske i biološke obitelji te stručnjaka u procesu udomljenja - Brajša-Žganec, Andreja; Keresteš, Gordana; Kuterovac-Jagodić, Gordana; Šumelj, Đurđica; Žic Grgat, Blanka (2005)
Udomiteljstvo je složen proces koji obuhvaća velik broj sudionika i njihovih međusobnih odnosa tako da kakvoća i djelotvornost udomiteljske skrbi ovise o karakteristikama svih sudionika tog procesa kao i uspješnosti njihove međusobne suradnje. Zato posljednje poglavlje priručnika čitatelje upoznaje sa zakonskim i psihološkim odrednicama udomiteljstva i najčešćim razlozima za smještavanje djece u udomiteljske obitelji. Potom se detaljno prikazuju potrebe i načini zadovoljenja specifičnih potreba djece, udomiteljske i biološke obitelji tijekom pojedinih razdoblja procesa udomljavanja, od donošenja odluke, preko priprema do prilagodbe na udomljavanje. Poglavlje nudi praktične naputke udomiteljima kako za unaprjeđenje procesa prilagodbe djeteta i obitelji na udomiteljstvo tako i za održavanje kvalitetnijih odnosa s djetetovom biološkom obitelji. Detaljno su opisane zadaće i očekivanja koja se postavljaju pred udomitelje kao i najčešći izvori teškoća s kojima se susreću udomiteljske obitelji djelujući kao otvoreni sustavi skrbi o djetetu. Naposljetku, prikazana je uloga stručnjaka u procesu udomiteljstva i istaknuta potreba sustavne skrbi za njihovo mentalno zdravlje i profesionalni rast i razvoj.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV