Teorijske i povijesne značajke karikature: uvod u metodologiju istraživanja - Dulibić, Frano (2005)
Posebnosti karikature kao likovne vrste poput specifičnih oblika i odnosa slike i teksta, društvene angažiranosti ili neizmjerne tematske raznovrsnosti istaknute su i razmatrane u tekstu. Te posebnosti utjecale su na činjenicu da je karikatura tijekom vremena postala predmetom istraživanja različitih struka: povijesti umjetnosti, povijesti, komparativne književnosti, antropologije. Osim po likovnim svojstvima, karikaturu sagledavamo i unutar povijesnog i društvenog konteksta, razvitka i unapređivanja tiskarskih tehnika te u odnosu na brojne socijalne i kulturne aspekte. Istraživanja karikature trebaju se temeljiti na analizi likovne forme, sadržaja i teksta kao i njihovim međusobnim odnosima, te konteksta unutar kojeg su nastale. To je ujedno i temeljno polazište za interpretaciju karikature. Tehničke inovacije kroz povijest tiska utjecale su i na promjene u likovnom izrazu. U tekstu su analizirane i različite mogućnosti odnosa između crteža i teksta u karikaturi. Posebno zanimljivo područje istraživanja je odnos između karikature kao oblika popularne kulture i umjetničkih pravaca krajem XIX i početka XX. stoljeća, odnosno tzv. visoke umjetnosti. Među istraživačima karikature u povijesti umjetnosti XX. stoljeća izdvojen je doprinos Ernsta Krisa (1936, 1938, 1940.), Ernsta H. Gombricha (1938, 1940, 1985, 1993.), Meyera Schapiroa (1941.), Wernera Hofmanna (1956, 1957.) i Kirka Varnedoea i Adama Gopnika (1990.).
Projekt MZOS
HRV