Kontrola neizvjesnosti(anksioznost) - Hrvatić, Neven; Posavec, Koraljka (2001)
Dobiveni rezultati za jednu od četiri temeljne dimenzije kulture (prema modelu Geerta Hofstedea): izbjegavanje/kontrola neizvjesnosti (anksioznost) pokazuju opću tendenciju prema manjoj anksioznosti, kod većine poddimenzija. Znači li prevladavajuća “ dobra” kontrola neizvjesnosti jednu trajniju tendenciju ili je izraz trenutnog stanja? Koliko je anksioznost povezana s društvenim razvojem, višim životnim standardom i manjim ili većim očekivanjima? Samo su neka od mogućih pitanja. Hofstedeov model kulture i ne primjenjuje se kao točan opis neke grupne kulture, već je samo opisni okvir za daljnja istraživanja trajnijih stavova i ponašanja. Njegova manja usmjerenost na obitelj, društvo i ideologiju, a veća na radnu sredinu, otvara nam i nove, drugaćije mogućnosti za istraživanje. Dobiveni rezultati, iako predstavljaju samo presjek ispitanika (učenika, roditelja, nastavnika), mogu biti polazica ili dio za šire upoznavanje karakteristika hrvatske “ nacionalne kulture” , ali i dobar orijentir za usporedbu sa drugim “ nacionalnim kulturama” u svijetu.
Projekt MZOS
HRV