Statuti gradskih komuna i povlastice slobodnih kraljevskih gradova s posebnim osvrtom na grad Koprivnicu - Matijević Sokol, Mirjana (Array, 2006)
Na hrvatskim povijesnim prostorima u srednjem vijeku odvijali su se isti procesi kao i drugdje širom europskog i sredozemnog svijeta koji su poticali nastanak komunalnih samouprava odnosno izgradnju municipalnih prava kao posebnih civilizacijskih dostignuća. Slijed zbivanja tekao je gotovo istovremeno bez obzira je li grad živio u kontinuitetu od antike ili su nastajala nova urbana središta čiju su pojavu uvjetovali povijesni čimbenici, a opća težnja svih gradskih zajednica bila je riješiti njihov pravni položaj koji će omogućiti nesmetan razvoj komunalne samouprave. No, situacija je na hrvatskim prostorima bila slojevita i višeznačna, jer su srednjovjekovni gradovi nastali na različite načine i pod utjecajem različitih središta. Jedni - oni na jadranskoj obali, od juga do Istre – kontinuirano su se od antike mijenjali i prilagođavali novim vremenima. Neki među njima kao Zadar, Trogir, Rab, Krk razvijali su se na istom mjestu od antičkih vremena, a neki - Salona i Epidaur - antički su civilizacijski kontinuitet prenijeli na drugo mjesto, u Split i Dubrovnik. Ipak, jedni i drugi u srednjem su vijeku na sličan način prihvaćali nove tekovine, a svijest o komunalnoj samoupravi razvijali su i dograđivali unutar svojih posebnosti. S druge strane područja u Sjevernoj Hrvatskoj odnosno srednjovjekovnoj Slavoniji nisu u srednjem vijeku baštinila urbana središta jer ona antička nisu preživjela seobe naroda. No, tijekom srednjeg vijeka stvorit će se uvjeti koji će omogućiti razvoj grada i na tom području. Dvojnost u nastanku grada na hrvatskim prostorima odrazit će se u oblikovanju i utvrđivanju njegova pravnog statusa i razvoja komunalne samouprave.