Kako "misliti u hodu" na proslavi Dana mladosti? Fenomenološki pristup Kumrovcu - Hjemdahl, Kirsti Mathiesen (Array, 2006)
Autorice raspravljaju o metodologiji koju su primijenile prilikom istraživanja Dana mladosti u Kumrovcu 2004. godine, inspiriranog fenomenološkim polazištima. Prikazuju iskustva koja su proizašla pri izlasku na ovaj specifičan etnološki teren, kao i na dileme koje su im se nametnule prilikom primjene fenomenološke metodološke paradigme. Ukazuju na izvore i znanstvene studije koji su ih potaknuli na provođenje istraživanja iz različitih očišta. Raspravljaju i o novim analitičkim mogućnostima koje fenomenologija nudi u spoznavanju veza između ljudi, mjesta i materijalne kulture, pri čemu se težište pomiče s promatranja kulture kao teksta karakterističnog za tzv. lingvistički preokret koji dominira u kulturološkim studijama posljednjih desetljeća. Konačno, prikazuju različite perspektive koje su odabrale i pojedine konkretne načine na koje su pristupile terenskom istraživanju u Kumrovcu.