Modernizam i pitanje žanra - Gilić, Nikica (Array, 2006)
Premda se problematika filmskoga žanra obično vezuje uz klasični fabularni stil, sustav zvijezda i klasično razdoblje filmske umjetnosti, brojna su izrazito modernistička djela, poput Markerova "Terminala" ("La jetee") i Kubrickove "2001: Odiseje u svemiru" (ili, uostalom, "Alphavillea" i "Solarisa"...) prihvaćena kao paradigmatska ostvarenja znanstvene fantastike. Zašto je tomu tako i može li se iz takve situacije izvući zaključci o žanru i modernističkom filmu (art-filmu) općenito ključno je pitanje na koje pokušava odgovoriti ovaj rad.