Hrvatska dijaspora i iseljeništvo - Grbić, Jadranka (2006)
Pojmovi dijaspora i iseljeništvo označuju narod izvan matične domovine. Premda je pojmovima značenje u osnovi isto, oni se ipak se koriste za različitu vrstu populacije koja živi izvan matične domovine. Pod pojmom hrvatske dijaspore u suvremenoj hrvatskoj znanstvenoj i stručnoj terminologiji podrazumijeva se stanovništvo koje se s hrvatskog državnog i etničkog prostora iseljavalo tijekom 15., osobito 16. i 17. stoljeća te s tendencijom smirivanja tijekom 18. stoljeća i to u više selidbenih valova i u više smjerova: na područje Apeninskog poluotoka, tj. na područje današnje Italije, te na prostore dijela Srednje Europe, točnije na područja današnjih država: Austrije, Mađarske, Slovačke, Češke, te u smjeru istoka na područje današnje Srbije i Rumunjske. Pod tzv. novom hrvatskom dijasporom podrazumijevaju se Hrvati koji su devedesetih godina prošlog stoljeća, nakon raspada Jugoslavije, nastavili živjeti izvan državnih granica Republike Hrvatske u bivšim jugoslavenskim republikama. Pod pojmom iseljeništvo u hrvatskoj stručnoj i znanstvenoj terminologiji podrazumijeva se tzv. prekomorsko, prekooceansko ili transkontinentalno migriranje.
Projekt MZOS
HRV