Uvod v upanisade: miselna in duhovna vsebina. Ontologija, teologija, kozmologija, psihologija - Ježić, Mislav (2005)
Kasniji vedski tekstovi sami uvode razlike u tumačenju tekstova s obzirom na bogove, na sopstvo, na bića, ili na obred. Na tome se razlučivanju temelje ontološke razlike iz kojih su se razvila teološka, kozmološka i psihološka razmišljanja, i po njem su se razlikovala se od obrednih. U članku se razmatraju upanisadski pojmovi za ontološki iskon, pojmovi za svjetove i za elemente, pojmovi za duševno-tjelesne moći (spoznajne i djelatne), shvaćanja o mikrokozmičko-makrokozmičkim korespondencijama, o načelima spoznaje i subjektu spoznaje, o etičkim vrijednostima i načelima, o njihovu odnosu prema sudbini, te o oslobođenju od sudbine i vezanosti uza svijet.
Projekt MZOS
SLV