Riječ urednika povodom studije dr. sc. Vesne Ivanović 'Hrvati u bosanskohercegovačkom društvu' - Roksandić, Drago (Array, 2005)
U knjizi je minuciozno obrađena demografska dinamika hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Dan je osvrt na demografska kretanja i strukturu stanovništva BiH, prije svega Hrvata. Demografska analiza rađena je prema sadašnjoj etničkoj i vjerskoj pripadnosti, prema vrsti naselja, zanimanju, obrazovanju, prostornom razmještaju, administrativnoj podjeli.