Uvod - Jelaska, Zrinka (Array, 2007)
U radu se najprije govori o izvornim govornicima hrvatskoga i njihovu ovladavanju hrvatskome, daju se primjeri propusta i odstupanja u ovladavanju hrvatskim jezikom, posebno standardnim idiomom. Zatim se govori o manjinskim govornicima hrvatskoga te njihovu ovladavanju hrvatskim, standardnome za izvorne i dvojezične govornika, te o istraživanjima dvojezičnosti i hrvatskoga kao J2.