Što je nacija ustaškim intelektualcima? - Aralica, Višeslav (Array, 2007)
Razmišljanja hrvatskih intelektualaca one političke struje koja će tijekom II. svjetskog rata podržati stvaranje NDH i sudjelovati u njezinom stvaranju i djelovanju moraju se razmatrati kao dio općeeuropskih misaonih tokova. U ovome slučaju, govorimo o promišljanjima tih intelektualaca o problemu nacije i nacionalizma. Ta su promišljanja kretala od pitanja što je nacija, odnosno koji su njezini bitni činioci, odgovor kojega bi trebao značiti smjernicu prema krajnjem cilju – stvaranju države. Preuzevši odbacivanje objektivinih činitelja u formiranju nacije i njezinu određenju, koje su baštinili od europskih liberalnih mislilaca, ti će intelektualci kao bitnu odrednicu istaknuti političku volju, shvaćenu kao volju za stvaranjem nacionalne države. Nositelj volje bio je nacionalistički pokret čiji je politički cilj bila takva država. Ta je odrednica značila ne samo poveznicu dva osnovna politička pojma modernoga doba – države i nacije – već je umnogome odredila prirodu države koja je kao rezultat teorijskog promišljanja i političkog djelovanja trebala nastati. Ukoliko o volji ovisi postojanje nacije, onda nacionalna država ovisi o postojanju, uzdržavanju te iste volje – odatle slijedi da država izjednačena s nacijom mora biti totalitarna, s nacionalističkim pokretom koji postaje izjednačen i s nacijom i s državom.