Romanički motivi u skulpturi 15. i 16. stoljeća u Dubrovniku - Jurković, Miljenko (Array, 1991)
Umjetničko stvaralaštvo dubrovačkog kraja označeno je, posebno u ranijim razdobljima srednjovjekovlja, zamijećenom i obrazloženom pojavom kontinuiteta koji očito mnogo duguje svojevrsnom tradicionalizmu sredine. Stoga i ne začuđuje, unatoč ranom prodoru humanizma u dubrovačku sredinu, da se u likovnom izrazu 15. i 16. stoljeća održava ne samo gotička morfologija, već i općenito srednjovjekovno poimanje svijeta u kojem religiozna simbolička značenja pojedinih likovnih predstava imaju presudnu ulogu. Tradicionalizam i konzervativizam sredine najjasnije je izražen na nekoliko skulptorskih izrađevina u 15. i 16. stoljeću nastalih u susretu s bogato zastupljenom - danas mahom nestalom - romaničkom skulpturom grada.