Neke pragmatičke osobitosti supstantivnih frazema koji se odnose na čovjeka (na primjeru hrvatskih i ruskih frazema) - Hrnjak, Anita (2007)
Značajan broj supstantivnih frazema koristi se da bi se njima opisao i okarakterizirao čovjek. Kod takvih frazema osim denotativnog značenja nalazimo i informaciju o paradigmatskoj namjeri govornika sadržanu u ocjeni kojom se izražava odnos govornika prema onome što je frazemom iskazano. Hrvatski i ruski frazemi ovoga tipa najčešće su ambivalenti u ocjeni, što znači da ocjena može varirati od pozitivne do negativne, ovisno o empatiji govornika. Međutim, postoje frazemi koji nose isključivo negativnu ili isključivo pozitivnu konotaciju. U radu se analiziraju sva tri tipa frazema, njihovo značenje i slika u dubinskoj strukturi kao elementi koji određuju njihov konotativni potencijal. Osobita pažnja posvećuje se frazemima hrvatskog i ruskog jezika vrlo sličnog značenja i semantičkog taloga, a različitih konotacija.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV