Teorijske pretpostavke za promišljanje artikulacije nacionalnoga identiteta ; primjenjivost postkolonijalne paradigme? - Gjurgjan, Ljiljana Ina (2007)
Članak razmatra primjenjivost postkolonijalne pradigme na primjerima Joyceovih Dablinaca i Yeatsa. Dok Yeats nije u potpunosti kolonijalni pjesnik iako je njegova književnost dekolonijalizirajuća, zato što afirmira postojeći književni kanon, Joyce je u svojim Dablincima subverzivan u odnosu na etablirani nacionalni dikurz u Irskoj, pa je u tom smislu njegova književnost dekolonijalizirajuća jer prokazuje dominanten značenjske prakse.
Projekt MZOS
ENG