Miasto-język-ekolingwistyka - Kryzan-Stanojević, Barbara (Array, 2008)
Ekolingwistyka jest stosunkowo nową dziedziną mającą charakter interdyscyplinarny, a przedmiot jej badań nie został jeszcze zdefiniowany.Artykuł jest próbą określenie miejsca języka miasta w ekolingwistyce. Celem jest przedstawienie miejskich fenomenów językowych takich jak snobizm, moda, hiperpoprawność, puryzm oraz odpowiedź na pytanie czy stanowią one zagrożenie, czy też wpisane są w linię rozwojową języka.