Naj- w roli "dżokera". Nowe użycie przedrostka naj- w języku chorwackim - Kryzan-Stanojević, Barbara (2008)
W niniejszym artykule zajmuję się zjawiskiem, które można potraktować jako następny krok w procesie « dżokeryzacji» - rozszerzeniem znaczenia jednofunkcyjnego przedrostka naj- i użyciem go w kontekście dla niego nietypowym, w połączeniu z rzeczownikiem. Praca opiera się na materiale zaczerpniętym z Narodowego Korpusu Jezyka Chorwackiego oraz z chorwackich forów internetowych i jest kontynuacją badań na temat globalizacji języka.
Projekt MZOS
poljski