Petrović i neki aspekti suvremene njemačke filozofije - Škorić, Gordana (Array, 2008)
Kao voditelj prvog poslijediplomskog studija Gajo Petrović uložio je silan trud dovodeći značajne predavače, organizirajući odlazak na istraživački rad u sveučilišnu knjižnicu u Muenchen, upriličujući posjet Ernestu Blochu u Tuebingenu te upućujući poslijediplomante na tečajeve u IUC u Dubrovniku. U svojim predavanjima, koje nije sve uspio tekstualno uobličiti, Petrović je ukazivao na neke aspekte njemačke filozofijem, od kojih se ovdje - na temelju njegovih objavljenih radova - ukazuje na elemente razumijevanja Blocha, Marxa, Heideggera, Habermasa i Grassija u odnosu na njegovo vlastito razumijevanje pojma prakse.