Kratak susret s narodom s Dalekog Istoka - Matijević Sokol, Mirjana (Array, 2007)
Jedan od najdramatičnijih događaja u hrvatskoj srednjovjekovnoj povijesti bila je provala Tatara, Mongola, 1241./1242. godine u Ugarsko-hrvatsko kraljevstvo. Jedan od nadasve važnih izvora za to razdoblje je Historia Salonitana Tome Arhiđakona (1200. – 1268.), a čiji se odnoseći sadržaj prikazuje i tumači u ovom radu.