Pojava Nikole Firentinca na renesansnoj pozornici Trogira - Fisković, Igor (Array, 2007)
Udio kipara Nikole Ivanovog zvanog Firentinac u preobrazbama likovnog jezika u gradu Trogiru od sredine 15. stoljeća znači temeljitu preobazbu domaćih tradicija i stilskih iskustava. Posebno se naglašava njegova uloga u preobrazbama javnih gradskih prostora i to posredstvom kipova antičke inspiracije.