Is There a Class to Renounce in This Text: Gentlemanly Ideology in A Portrait of the Artist as a Young Man - Knežević, Borislav (Array, 2007)
Članak se bavi pitanjem klase u Joyceovom romanu A Portait of the Artist, kao pitanjem koje je dosada relativno neistraženo u kritičkim čitanjima romana. Klasna ideologija kojom se roman bavi analizirana je u kontekstu britanskog imperijalizma u Irskoj.