Tipovi modernoga subjekta: Muškarci sa ženskim rodnim crtama - Oraić Tolić, Dubravka (Array, 2006)
Ishodište je članka stajalište po kojem subjekt nije ontološka danost, nego kulturna zadanost, tj. društveni konstrukt. U sustavu moderne kulture izdvajaju se tri kruga subjekata: vladalački subjekti, protusubjekti i nesubjekti. Moderni se umjetnici promatraju kao središnji protusubjekti, a kao jedan od načina njihove oporbene identitetske tvorbe izdvaja se simbolična feminizacija. Analizira se šest tipova modernih umjetnika s femininim crtama: genij (muškarac sa ženskim crtama iracionalnosti i kaosa), dendi (mondeni semiotizirani muškarac), boem (muška pobuna iz ženski marginalne društvene pozicije), flâneur (ženski fragmentarna percepcija), nadčovjek (spoj „ muške“ volje za moć i „ ženskoga“ kaosa) te Musilov „ mogućnosni čovjek“ (ambivalentni djevojački muškarac). Na kraju se razmatra razlika između moderne i postmoderne tvorbe identiteta.