Osmanizam u hrvatskoj književnosti od 15. do sredine 19. stoljeća - Dukić, Davor (Array, 2007)
U tekstu se prikazuju povijesne mjene u predodžbama o Osmanskom Carstvu i Turcima u hrvatskoj književnoj kulturi ranog novovjekovlja (hrvatskim i latinskim tekstovima), u preporodnom tisku (Ilirskim narodnim novinama i Danici ilirskoj) te u trima kanonskim djelima Ilirskog pokreta (M. Mažuranić, Pogled u Bosnu ; I. Kukuljević Sakcinski, Juran i Sofija ; I. Mažuranić, Smrt Smail-age Čengića).