Ako je Split, tko je drugi? - Tomislav Pletenac (2007)
Tekst se bavi Splitom kao označiteljem ispod kojeg u različitim varijantama pluta označeno. Mogućnost da se takvom Splitu pripiše i Drugi stvara posebnu opreku koja bi ga trebala statično definirati. Dakle više prema određenju što sve Split nije jer je to njegov daleki antipod. Taj suprotni pol često je također različito označen već prema pozicijama moći nad interpretacijom (zaleđe, metropola, Italija i sl.). No, ujedno mogućnost govorenja izvan takvih opreka nužno otvara pitanje nije li i tekst koji “ nadvisuje” i kontrolira ovu opreku pisan iz pozicije novog Drugog koji se ipak svim silama pokušava uspostaviti kao vanjski, racionalan nedodirljiv ovoj opreci. Do nedugo se smatralo da taj Drugi uopće nije jukstaponiran svome objektu (recimo Splitu). Takav stav mukotrpno je građen na dvije glavne osovine, dekontekstualizaciji objekta koja je utemeljena na komparaciji i retoričkom skrivanju autora koji time uglavljuje objektivizam metode. Pa ipak ako se (Za)grebe pod površinu svih takvih retorskih intervencija pronalaze se moć i autoritet kao jamci pisanja. Tako će i ovaj tekst pokušati okrenuti poziciju sebe kao moćnog interpreta Splita i dati svome kontekstu labaviju poziciju još jednog Splitskog Drugog.
Projekt MZOS
HRV