Što je Laura? Otkuda je ona?: ženski nered u romanu U registraturi Ante Kovačića - Grdešić, Maša (Array, 2007)
Kovačićeva Laura jedan je od najznačajnijih ženskih likova hrvatske književnosti realizma, te svakako najzloglasniji. Književni povjesničari standardno su je definirali kao tipičnu fatalnu ženu, literarni arhetip pomoću kojeg se lako mogu objasniti brojna protuslovlja očita ne samo u konstrukciji Laurina lika, već i u strukturi čitava romana. U ovom se radu stoga želi pokazati ključna važnost lika Laure za analizu formalne strukture romana U registraturi. Njezin je mračni romantizam jasno odvaja od Ivičina tipično realističkog zapleta te, osim što izaziva kaos u životima likova u romanu, također narušava pripovjednu strukturu teksta, osobito poredak, trajanje i učestalost ispripovijedanih događaja. Pomno čitanje Laurina karaktera jednako tako može ponuditi objašnjenje za zagonetnu promjenu pripovjedača iz prvoga u treće lice. Na taj način Laurin » ženski nered« pomaže u dokazivanju postojanja formalnoga reda u Kovačićevu romanu.