Povijest korupcije u Hrvatskoj ili 'vrag peklenski vu svetloj oprave horvatskoj opravljen' - Heršak, Emil (Array, 2007)
Rad predstavlja nešto skraćena i preinačena verzija osnovnog teksta koji je autor pripremio kao hrvatski dodatak knjige Carla Alberta Brioschija, Kratka povijest korupcije (Zagreb: MATE, 2007). Rad je bio pretstavljen na konferenciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa "Izazovi dugoročnog razvitka Hrvatske u konkurentnom okruženju" ; 18. lipnja 2007. (u drugoj sesiji, pod naslovom: Privatizacija, korupcija, fiskalna politika, tržište rada i strana ulaganja). Osim što autor iznosi primjere povijesnih slučaja korupcije u hrvatskom kontekstu, on pokušava objasniti i psihološke, odnosno etnopsihološke razloge za razvitak i održavanje korupcije u tom kontekstu. No autor ne smatra te etnopsihološke razloge svojstvene etniji kao takvoj, nego ih izvodi iz povijesnih uvjeta u kojima se etnija razvijala.