O Hrvatima :– povijest, etničnost, jezik - Heršak, Emil (Array, 2007)
U ovom radu autor na sintetski način iznosi svoje spoznaje o glavnim parametrima razvitka hrvatske etnije, od njezinih početaka do 20. stoljeća. Osobit je naglasak na identificiranje sociopovijesnih pretkretnica u tom razvitku, ali i na razloge za dug kontinuitet. Osim što analizira pojedine etape u razvitku hrvatske etnije (rani i kasni srednji vijek, osmansko razdoblje, ranomoderno razdoblje, ilirizam, jugoslavensko razdoblje do raspada Jugoslavije), članak se također bavi razvitkom hrvatskog jezičnog standarda, ukazujući i na njegove posebnosti. Tekst je osobit i po tome što je u izvornom obliku (na hrvatskom) objavljen u inozemstvu, u Ukrajini, u jubilarnom zborniku Harkovskog instituta za poslovanje i menedžment. Taj je zbornik uglavnom posvećen tržišnim transformacijama gospodarstva, ali sadrži i članke posvećene kulturnim temama – u taj sklop ulazi i ovaj članak.