Značaj skriptnih jezika za administraciju operacijskih sustava - Mateljan, Vladimir (Array, 2007)
Skriptni programski jezici, poput jezika bash i awk, omogućuju rapidni razvoj programskih rješenja koja se koriste za automatizaciju poslova administracije operacijskih sustava, uz minimun uporabljenog programskog koda. Ovaj članak objašnjava osnovni razlog za pragmatičnost skriptnih jezika – njihov dizajn primjeren je za izradu miminalističkih programskih rješenja u formi naloga za naredbeni redak, aliasa i skripti na način da se ostvaruje integracija gotovih komponenti – naredbi i programskih rješenja, iz razvojnog okruženja – ljuske operacijskog sustava. Članak identificira neke dodatne beneficije koje proizlaze iz primjene skriptnih jezika u poslovima administracije operacijskih sustava.